Ide o najdrahšiu a najexotickejšiu kávu na svete. Táto káva prechádza cez úplne exotické spracovanie v zažívacom trakte cibetkovitého zvieratka, domácimi nazývaného luwak, odborne Paradoxurus hermaphroditus. Ide o zvieratko málo väčšie ako mačka, ktoré si usilovne vyhľadáva najväčšie a najdozretejšie čerešne kávy. Na tie po konzumácii pôsobia žalúdočné kyseliny a enzýmy a vytvárajú neopakovateľný proces fermentácie kávy. Enzýmy štiepia bielkoviny na jednoduchšie bielkoviny a tie reagujú počas praženia s karbohydrátmi a cukrami, čo vytvára neopakovateľnú chuť kávy.
Po procese fermentácie sú kávové zrná vylúčené tradičnou cestou von z tela cibetky. Zberači potom zberajú výtrusy a ručne ich dočisťujú. Zbierajú sa však iba čerstvé výtrusy, nakoľko staršie môžu byť zničené dažďom, prípadne napadnuté hnilobou, alebo plesňami. Chuť kávy je výrazná a odlišná od klasickej kávy.
Nový komentár